np3

- Sæter? Det er jo nesten som en bygd

Prosjektmegler Finn Bragnes vet hva han snakker om. Han bor bare noen få hundre meter unna Poppelhagen og kjenner nabolaget bedre enn de fleste.

Prosjektmegleren har bodd på Nordstrand siden 90-tallet. Like lenge har han solgt boliger her. Blant annet var Finn Bragnes ansvarlig for Sæter Hage. Prosjektet ble som kjent en suksess og ble nylig trukket frem av byråden i Oslo som et strålende eksempel på at man kan få til god byutvikling i ytre by.

Ambisjonene med Poppelhagen er ikke lavere. Snarere tvert imot. Prosjektet vil bestå av fire hus omkranset av en frodig park og med en egen, innholdsrik hagevilla for beboerne. Nå har Bragnes fått i oppgave å stå for salget av de 105 flotte boligene som vil ligge skjermet rett sydøst for Sæterkrysset. 

Finn Bragnes sin referanse til bygd er ikke tatt helt ut av luften. Fra gammelt av lå Sæter Gård ikke langt unna Poppelhagen, men det er noe helt annet Bragnes har i tankene når han mener Sæter er som en bygd.

- Sæter er et lokalsamfunn på sitt beste. Her finner du et stabilt miljø. De som flytter, gjør det gjerne fra enebolig til en lettstelt leilighet i samme område. Og de unge som drar ut, flytter gjerne tilbake. Jeg hører for eksempel stadig om barn som har samme lærer som foreldrene hadde. Det er engasjerte mennesker i foreninger og lag og et rikt tilbud av aktiviteter for alle aldersgrupper. Folk kjenner hverandre i høyere grad på Sæter enn andre steder. De identifiserer seg med hverandre - og de hilser på hverandre.

Det er mer enn menneskene som uttrykker stabiliteten i området. Rett i forkant av Poppelhagen ligger en klynge sjarmerende, hvite hus.

- Dette hjørnet er en institusjon på Nordstrand og vil bli tatt vare på når Poppelhagen vokser opp i bakkant. Her finner du Trill-Inn som selger lamper, gardiner og stoffer. Sæter-Hjørnet som har alt av lekre plagg, sko og tilbehør til damene. Og Bjørn Frisør som både ordner riktig frisyre for kvinner og har drop-in for herrer som vil stusse håret før helgen. Villaområdet rundt Sæterkrysset viser fortsatt røtter av fordums tid.

Sæter er også en møteplass for fortid og fremtid.

- Dette nabolaget har gjennomgått en liten revolusjon de siste årene. Gatebildet er ryddet opp i og vi har i høy grad fått bilene under bakken. De gamle butikkene er videreført og fått følge av nye forretninger og servicetilbud som har alt det du trenger. Vi har fått et godt bytorg der du treffer naboer og kan sette deg ned for en kopp kaffe eller matbit. Det har virkelig bidradd til å fornye identiteten vår.

Vi må ikke glemme at Sæter også er et knutepunkt.

- Vis-a-vis Poppelhagen ligger trikkestoppet. Derfra tar trikken deg til sentrum på under tyve minutter. Noen hundre meter ned bakken ligger Nordstrand Stasjon med hyppige avganger for lokaltoget mellom Ski og Stabekk. Litt lengre ned ligger de nydelige badeplassene Katten og Nordstrand Bad. Og fortsetter du Nordstrandveien nordover, tar det deg ikke mange minuttene før du er i Østmarka med et fantastisk nettverk av stier, turveier og løyper.

Og han avslutter:

- I Poppelhagen på Sæter vil det virkelig bli rom til å dyrke livet. Enten du er inne i leiligheten eller nyter livet utendørs. Men du trenger ikke dra langt. Sæter har alt.

Finn Bragnes

prosjektmegler for Poppelhagen